Jurnal de slujire Italia. Pe urmele lui Savonarola.

Fost călugăr al ordinului Domininucan, Girolamo Savonarola, pe lângă contribuția activă la renascentismul european, a reușit la sfârșitul Evului Mediu să aducă orașul Florența la o moralitate pe care nu a mai cunoscut-o până atunci. Prin predicile sale înfocate împotriva luxului, opulenței și promiscuitații spirituale, a convins vrăjitoarele să aducă în piața publică a orașului cărțile lor, unde le ardeau în foc. Inclusiv artiștii cu picturile de tip nud, aruncau propriile creații în văpaie, hainele luxuriante și toate obiectele oculte.

Dacă a fost bun, am văzut un mare profet al timpurilor noastre; dacă a fost rău, am văzut un mare om. Deoarece, dincolo de erudiția sa, trebuie să admitem că dacă a fost capabil să inducă în eroare o lume întreagă timp de atâția ani, în probleme atât de importante, fără a se dovedi că a mințit, trebuie să fi avut o minte înțeleaptă, talent și inventivitate. (Francesco Guicciardini, Istoria Florenței cap VI.

Niccolo Machiaveli deasemenea face afirmații pertinente despre el: Venețienii sunt departe de a se considera ignoranți și mărginiți, și cu toate acestea Fratele Girolamo Savonarola a reușit să-i convingă că Dumnezeu îi vorbește acestuia. Nu am pretenția de a judeca dacă acest lucru este adevărat sau nu, deoarece trebuie să vorbim cu respect despre un om atât de mare. Discursul, Cartea 1, Cap. XI.

Studiind despre el în perioada studenției, pe lista reformatorilor europeni, am ținut mult să vizitez ceva urme ale lui. Am mers în piața centrală a orașului Florența sau Firențe și sincer am rămas marcat de tratamentul istoriei. Înconjurată de statui mari sculptate în piatră, majoritatea nud, în mijlocul unei mulțimi sufocante, între pietrele vechi de milenii găsești o placă arămie pe care scrie câteva lucruri în latină despre Savonarola.

Am vrut să fac o poză. Și am reușit cu greu. De ce? Zeci de tineri și tinere cu părinții lor cu tot, puneau picioarele pe placa memorială, unde se pozau probabil pentru a încărca pe Instagram. Am fost curios de acest gest. Și întrebând, am aflat răspunsul halucinant. Condamnat fiind la moarte la 23 mai 1498, fiind ars pe rug în piața centrală, în fața palatului principal al familiei de’ Medici.

Pe locul rugului unde a fost ars, s-a construit o piatră memorială care să fie călcată în picioare de toți pelerinii care vor traversa Florența. Cenușa a fost aruncată în apele râului Arno. Așa se explică moda de a face selfie cu tenișii pe placa comemorativă a unui om cinstit moralicește, iar apoi să se laude cu asta. E cool să calci memoriile sfinților în picioare! Ba încă va veni vremea când oricine vă va ucide să creadă că aduc o slujbă lui Dumnezeu. Ioan 16:2

La mai puțin de 500 de metri de centru, într-o clădire istorică, găsești âteva zeci de români, Biserica Maranata se luptă să perpetueze neîntinate învățăturile Mântuitorului. Am avut momente memorabile împreună cu ei timp de două zile. Am cunoscut oameni deosebiți, tineri energici și doritori de sfințire. Sunt tinerii care în urmă cu câteva luni s-au predat Domnului în tabăra de la Edolo. Acum m-au invitat la botezul lor. Am mers cu mare bucurie.

Nu știam de la o oră la alta ce va urma. Dumnezeu avea să ne surprindă în mod extraordinar. O prezență a lui Dumnezeu care umplea inimile și Adunarea. A fost un weekend minunat. Ne-am despărțit în lacrimi. O parte din mine a rămas la voi. Dumnezeu vă iubește mult oameni frumoși, dar și pe mine că mi-a oferit ocazia de a vă cunoaște și a ne închina împreună.

Nu știm ce se va alege de memoriile noastre. Nu știu ce vor povesti contemporanii noștri care ne invidiază despre noi. Nu știu ce vor scrie pe placa noastră comemorativă. Cine va scuipa sau va vărsa o lacrimă peste mormântul nostru. Savonarola nu prea a avut de ales. Cel mai important lucru nu este dat de plăcile comemorative, nici de cuvintele frumoase de pe crucile noastre, important este ca numele nostru să rămână gravat cu aur în Cartea Vieții din ceruri. Noi așteptăm momentul răpirii și revenirea lui Hristos care ne va spulbera toate aceste temeri.

Va mulțumesc: Nicu, Daniela, Luci și toată familia Maranata. Sunteți minunați!