Ziua 2. Dragostea este plină de bunătate

Din ciclul REPERELE IUBIRII

Nu o să întâlnești niciodată un om care iubește pe Dumnezeu și pe semeni, dar este plin de răutate. Nu, ori iubește ori e rău. Cea mai mare anomalie cunoscută în limbajul și comportamentele cotidiene: „domnule, este un om bun la inimă, dar gura îl strică.” Nimic mai fals! Mântuitorul ne lămurește clar în acest sens în Luca 6:45: Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui, iar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui; căci din prisosul inimii vorbeşte gura.
E răutăcios în vorbire? Înseamnă că are o inimă neagră, murdară, spurcată, care scuipă vorbele ca șarpele cobra veninul din gură.

Dragostea este plină de bunătate. Acest lucru nu poate fi posibil decât omului care se roagă, postește, cântă cântări duhovnicești și citește în mod devoțional Biblia, altfel este doar un actor care poate mima bunătatea, dar dacă l-ai călcat pe coadă ia foc și împrumută diavolului gura, privirea, mintea, spre: înjurături, violență, blesteme, jigniri, minciuni etc. Un om care acceptă să fie rău, de fapt refuză să iubească!

Ochii sunt reperul suprem. O privire senină, zâmbitoare, pașnică, prietenoasă, te va edificat spiritual, înseamnă că ai de-a face cu un om care îl iubește pe Dumnezeu. Discuția cu el te fascinează, te încântă, îți aduce zidire, acesta este un om bun. Opusul lui este un Cain invidios și rău, care se poate transforma în criminal, cu piatra sau cu vorba. Îți poluează inimă, iar după ce ți-a închis telefonul și mierea ți se pare amară.

Ceea ce face farmecul unui om este bunătatea lui; şi mai mult preţuieşte un sărac decât un mincinos. Proverbe 19:22
Prefer săracul plin de farmecul bunătății, care e cinstit, iubitor și curat la suflet în locul bogatului mincinos și rău. Omul bun este cel mai fericit și mai frumos dintre semeni.

Desele excese de furie indică spre crizele de iubire pe care le traversăm. Dragostea este plină de bunătate. Asta înseamnă că se bucură de abundență de bunătate, suficientă cât să ofere și altora. Omul care nu iubește este rău, invidios, bârfitor, lacom, zgârcit, certăreț(conflictual), calomniator, fugi de el ca de diavolul însuși! E contagios!

Să iubiți ca Hristos! El nu a făcut diferențe, nu a pus condiții, nu a scormonit după scuze, nu s-a lăsat influențat, da, pentru că inima Sa era plină de bunătate. Nu va ajunge în Împărăția Sa decât cel care se luptă să se asemene cu El.

Cum știi dacă partenerul tău te iubește? Află mai întâi dacă se comportă cu bunătate față de tine, de copii, de părinți. Dacă nu, ai lângă tine un om schimonosit în cuget și schilodit emoțional, care trebuie reabilitat din temelie. Tot prin bunătate și iubire!

Bunătatea se exersează zilnic. Prin gesturi mici, întâi față de Dumnezeu, apoi față de familie, colegi, biserică, societate, toți trebuie să beneficieze de faptele tale, că de vorbe… li s-a sterpezit auzul! Să lăsăm puțin pe ceilalți, tu/eu, cum stăm cu iubirea, cu bunătatea?

Fiți buni și, iubiți cum se cuvine! Nu știi cum să începi? Învață de la Hristos!