Ziua a 8-a Dragostea nu se gândește la rău

Din ciclul REPERELE IUBIRII

Dragostea este Dumnezeu, iar dacă e Dumnezeu, în El nu există rău, atunci înseamnă că un om gândește rău numai dacă în el locuiește cel rău.

Probabil ai întâlnit la fel ca mine oameni negativiști, tot timpul împotrivă, tot timpul au ceva de comentat, de criticat în alții, află că ai în fața ta un om fără dragoste. Te implor, nu accepta niciodată compania și dialogul unui om care vorbește răutăcios, poate fi criminalul de mâine. Cine vorbește de rău este capabil și a face răul.

Aici, în capitolul dragostei, apostolul atrage atenția asupra faptului că omul plin de dragoste, are întâi gânduri curate, iar omul care scoate cuvinte răutăcioase, are gânduri negre. Suntem oameni slabi, nu putem spune că nu ne vin gânduri rele, dar trebuie convertite încă din faza de embrion, altfel se transformă în cuvinte tăioase, apoi fapte păcătoase, apoi judecată și pedeapsa. Dar toate acestea pot fi prevenite prin cercetare onestă și schimbare de macaz, dar azi!

Martin Luther spunea: „Gândurile sunt ca niște păsări care zboară pe cer. Nu le pot opri să treacă pe deasupra casei mele, pot însă a le opri să-și facă cuibul pe casa mea.” Aici este de fapt secretul. Nu permite gândului rău să se cuibărească în mintea ta, nu se va mulțumi cu puțin.

La comentariul teologic al textului, apare noțiunea de frustrare. Textul ar suna cam așa: dragostea nu permite frustrării să se manifeste în raport cu semenii, sau gândul rău și vorbele răutăcioase vin din frustrările adunate în timp în inima și mintea calomniatorului. Soluția? Iubește! Dacă întâlnești un om care îți vorbește obraznic și răutăcios, nu reacționa! Poți să îl dărâmi iremediabil, ci plin de milă și compasiune, află că ai în fața ta un om frustrat, amărât, depresiv, chinuit, care trăiește anumite drame interioare. El nu are nimic cu tine, doar că te-a găsit potrivit să deverseze răutatea asupra ta știind că nu reacționezi, iubește-l, iartă-l, în speranța că se va schimba.

Menține gândul curat! Păstrează-ți cugetul curat (unii l-au pierdut și au căzut din credință 1 Tes 1:19) Păstrează inima caldă și vei avea fapte lăudabile. IUBEȘTE!